Om retorik

Allitteration

allitteration

Allitteration är när flera ord som kommer i rad eller åtminstone nära varandra börjar med samma ljud, bokstav eller bokstäver. Ibland säger man att det räcker att orden börjar med vokal, alltså inte nödvändigtvis samma vokal.

 

Från forntid till pr-branschen

I litteraturvetenskapliga sammanhang kallar man det emellanåt för bokstavsrim, och allitteration är vanligt i bland annat fornnordisk diktning. Här är ett äkta exempel från Eddan, som bjuder på några f och d:

Fä dör,
fränder dör,
en dag dör också du.
Ett vet jag
som aldrig dör:
domen över den döde.

Allitterationer är också vanliga i såväl reklamslogans som alla möjliga fraser, ordspråk och uttryck:

Volvos värde varar
today, tomorrow, Toyota
Marilyn Monroe
trick or treat
rock n roll
slit och släng
tusen tack
hipp som happ
ditten och datten
soup, soap and salvation

En allitteration kan sägas ha flera olika funktioner. Till och börja med kan den förstås vara ganska effektfull, en elegant formulering som får åhöraren att haja till och skärpa uppmärksamheten lite. Vidare funkar den som ett slags minneshjälp (och det är bland annat därför den är så vanlig i riktigt gammal litteratur, som ju ofta traderats muntligt länge innan den skrivits ner), se bara på exemplen ovan: De tre första är naturligtvis medvetet konstruerade som allitterationer (Monroe föddes ju som bekant som Norma Jean Baker), men med de andra är det svårare att veta.

Jag tror emellertid vi kan utgå från att allitterationerna bidragit antingen till att de här fraserna alls ser ut som de gör, eller i alla fall till att de etablerats och satt sig i minnet och det allmänna medvetandet – just för att de är så lätta att minnas. Och tungan minns dem också, de säger nästan sig själva. En tredje sak med allitterationen är att den antyder att sambandet mellan de ord som ingår i den att se starkare ut än det egentligen är.

 

Blod och eld

Ser vi till sista exemplet ovan är det lätt att inse varför William Booth formulerade Frälsningsarméns devis som han gjorde: Det låter bättre och det är lättare att komma ihåg än till exempel food, hygiene and salvation, som antagligen hade varit en lite sannare bild av verksamheten. Men visst gör allitterationen att det dessutom känns som att gamle Bill hade en idé om hur man skulle tackla fattigdom och skörlevnad? En sån liten sak som att tre ord börjar på samma bokstav gör att de direkt blir lite lite mer treenighet och lite lite mindre tre enheter.

 

 

Cookiepolicy