Om retorik

Skrivkramp? Att komma igång

skrivkramp

Skrivkramp kan vara frustrerande, och att komma igång med skrivandet är ofta en av de svåraste bitarna. Vilka strategier som ger resultat eller inte är ganska individuellt, men jag har några handfasta tips om skrivande som funkar för de flesta:

Typ först

Skriv skriv skriv! Prioritera kvantitet framför kvalitet i början. Invänta inte inspirationen, utan räkna med att få slita; det går att få upp ett flöde på det sättet också. Försök att koppla bort den inre censuren och strunta i stavning, meningsbyggnad, stringens och konsekvens. Visar sig sedan mycket av det du skrivit vara flams och nonsens är det lätt att klippa bort eller hårdredigera det. Det är mycket lättare att få fram ett vettigt tal ur två sidor halvtänkta tankar än ur två perfekta meningar. Använd dig av topiker, till exempel hexametern.

• Ta pauser! Sitter du bara och stirrar på skärmen? Det är sannolikt ganska dåligt investerad tid. Skaffa dig en anledning att lämna stolen och gärna lägenheten. Du mår bra av det och det är mycket möjligt att du råkar se eller höra något som ger dig nya idéer.

Typ sen

Virka inte en grytlapp – bygg en bil. Det vill säga: Väldigt få texter funkar att skrivas från början till slut. När du arbetar vidare med dina textmassor från förra punkten kommer du märka att den ordning du kommer på saker i inte alls behöver vara den ordning de bör nämnas i.

• Klistra, kasta om och klipp klipp klipp! Ctrl-v och – framför allt – Ctrl-x är dina vänner. Känns det jobbigt att vara för hård mot en text du hållit på med ett tag och som börjar kännas okej kan en så enkel sak som att kopiera över texten i ett nytt dokument underlätta. Då kan du experimentera loss utan att riskera något.

medea

Läs högt för dig själv, åtminstone när du kommit en bit med redigeringen och börjar närma dig en slutversion av texten. Språket låter förvånande ofta helt annorlunda än det ser ut, och ett nog så lyckat stycke text kan ibland bli väldigt stelt när man i stället hör det. (Detta bör man för övrigt göra även med texter som inte ska framföras högt)


Cookiepolicy