Om retorik

Ses vi på bokmässan?

I övermorgon börjar Bok- och biblioteksmässan på Svenska mässan i Göteborg! För första gången har Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet en monter, och de har ett spännande program där en hel del forskare och lite annat löst folk (som jag) berättar om och diskuterar allt möjligt som har med språk att göra. Vi är typ granne med Svenska Akademien och monteradressen är B01:08.

Eder retorikbloggare håller sitt föredrag med rubriken Årets tal i Almedalen på lördag klockan 15.30. Jag kommer att ta upp lite allmänna trender, hur partiledarna använder olika ord för samma sak, och lite om vem som egentligen är målgrupp för talen. Typ. Mitt föredrag är ett av dem som institutionen arrangerar tillsammans med Retorikcentrum vid Göteborgs universitet, och jag tror att också de andra kan intressera er som läser Om retorik:

På fredagen handlar det en del om ordböcker; ni kanske vet att både Svenska Akademiens ordlista och Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien görs vid institutionen. Professorn och förre SAOL-redaktören Sven-Göran Malmgren deltar i två programpunkter: Kring fjortonde upplagan av SAOL vid 12.30 och Förändringar i det svenska ordförrådet sedan 1965 en timme senare. På eftermiddagen, 15.30, berättar Barbro Wallgren Hemlin om sitt arbete med att ge ut Esaias Tegnérs kyrkliga tal – något som visat sig vara rena detektivarbetet. Dagen därpå, lördag 11.30, håller  Hans Gunnarson, som är retoriklärare vid Högskolan i Halmstad och har skrivit flera läroböcker i retorik, ett föredrag som heter Talskrivare – om retoriken i politiken (för sådana håller han på att skriva en bok om nu). Lite senare, 13.30, är det dags för universitetslektor Karin Helgesson att presentera sin forskning om kommunslogans och de ideala medborgare de mer eller mindre explicit vill attrahera. 15.00 berättar Rudolf Rydstedt, retoriklärare vid Göteborgs universitet och författare till den (helt objektivt) bästa grundboken i retorik om rytmens betydelse för ett tals effekt och genomslag – ett förbisett område. Sen är det som sagt jag, och sen blir det faktiskt språkståupp med högskolelektorn och copywritern Einar Korpus. På söndag förmiddag 10.30 pratar Peter Baeza om retorik med teknik, och oroa er inte, det blir mycket mer än bara PowerPoint …

Och institutionen har många fler spännande föredrag, demonstrationer och samtal som inte råkat få något Facebookevent: nutida amerikasvenska (söndag 11.00), normkritisk språkvård (fredag 10.30), den mycket uppmärksammade nya tolkningen av Rökstenen (lördag 11.00) och mycket annat. Jag tycker ni ska kolla in hela programmet.

Puh. Och detta är som sagt i en av mässans alla montrar. Det är lätt att hålla sig sysselsatt där inne … Och vill man varva vetenskapen med konsten så håller er retorikbloggare dessutom i två poetry slamtävlingar  hos Vuxenskolan i monter C04:02, fredag klockan 18 och söndag klockan 15, och det är med tre riktigt bra poeter vid varje tillfälle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Cookiepolicy