Om retorik

Boken som inte är en bok och aldrig blir klar är klar!

Eventuella uppmärksamma läsare har antagligen redan stött på min retorikbok. Nu kan man förstås ifrågasätta om bok är rätta ordet för en … ja jag vet inte hur kort den är, men med bokmått är omfånget ganska anspråkslöst, och dessutom finns den ju bara här på webben …

Men allt ska som bekant ha ett namn, så bok får det bli. Retorikboken kort och gott. Och webbformatet passar den bra, för jag tror inte någon läser den från början till slut … Från början skrev jag några av texterna för att de som går mina retorikkurser inte skulle behöva köpa någon kursbok, och det är fortfarande det jag använder den till själv.

Lärare? Välkommen!

Men jag hoppas att fler kan ha nytta av en kortfattad introduktion till retorik: de som själva ska förbereda ett tal eller en presentation och undrar i vilken ände de ska börja, men också lärare. Ofta ingår ju retoriken i svenskan, och om den delen av ämnet inte föräras med en egen bok erbjuder jag i all ödmjukhet den här.

Kortfattad är den som sagt, men jag har försökt få med det mesta. Från genrer och platser till ordval och framförande. Och så en lista över figurer och troper förstås.

Bok men inte bok, klar men inte klar?

Det här börjar ju likna en släppfest, och boken är tillgänglig för alla. Men inte klar? Nej, det är den inte, för jag tänker att den aldrig blir det. Det finns några små skönhetsfel som återstår att rätta till förstås, men det kommer också att tillkomma fler texter, om än sannolikt inga helt centrala. Men när jag framöver bloggar om till exempel nya stilfigurer passar jag in de inläggen där de passar.

Hoppas i alla fall du kan ha användning för den. Välkommen till Retorikboken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Cookiepolicy